Jan Algera

Jan Algera

Luchtvaart en vliegtuigen hebben altijd een grote rol gespeeld in het leven van Jan Algera. Dat begon in de hobbysfeer met vliegtuigherkenning, modelbouw, zweefvliegen, parachutespringen en later het schrijven van luchtvaartartikelen. Ook was hij ruim dertig jaar actief als commentator bij vliegshows.
Hij studeerde vliegtuigbouwkunde aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, waarna een loopbaan volgde als (technisch) officier bij de Koninklijke Luchtmacht.
In 1986 maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven, waar hij nauw betrokken werd bij de opbouw van het toen nieuwe bedrijf TOPPS, later Standard Aero in Tilburg. Begonnen als assemblagebedrijf van PW125B turboprops voor de Fokker 50 productielijn ging Standard Aero zich vanaf 1991 geheel toeleggen op motorenrevisie.
In 2005 verliet hij Standard Aero met vervroegd pensioen. Maar, kort na zijn pensionering was hij alweer druk met het assisteren van een motorenrevisiebedrijf in Bandung, Indonesiƫ, bij het verkrijgen van het Europese EASA Part 145 erkenningcertificaat voor onderhoudsbedrijven.
Tegenwoordig heeft hij zijn eigen bedrijfje JF Air Consultancy (www.jf-air.nl).

In de zomer van 2011 besloot hij een al lang sluimerend idee ten uitvoer te brengen om luchtvaartverhalen te gaan schrijven, verzamelen en uit te geven. Het resultaat daarvan zijn de boeken in de “Verhaaltjes” serie. Nu al 4 boeken en aan het 5e wordt gewerkt….