ML-uitgever1

Tijdens de vliegopleiding in Canada kocht Martin Leeuwis enkele boeken met luchtvaartcartoons. Ze waren getekend en uitgegeven door Bob Stevens, een Amerikaanse luchtmachtvlieger die tijdens de Tweede Wereldoorlog was opgeleid.
De boeken waren in Nederland onbekend en veel collega’s op het 314 Squadron hadden interesse waarna Martin een aantal exemplaren in de USA bestelde. Vervolgens nog meer exemplaren en toen er buitenlandse bezoekende vliegers waren was er veel animo voor de boeken. Opnieuw boeken besteld en Bob Stevens deed toen het aanbod agent voor Nederland te worden. Het antwoord was: agent voor Europa?
Vanaf dat moment in 1976 werden er vele honderden van de boeken van Bob Stevens verkocht aan luchtmachtvliegers in geheel Europa. Het derde boek van Bob verscheen in 1980 en bevatte verschillende cartoons die gebaseerd waren op anecdotes die door Martin naar Bob waren gestuurd.
Dat bracht hem op het idee om zelf een boek te gaan uitgeven.
In de Luchtmacht was er een cartoonist met een uitstekende tekenstijl die zich specialiseerde in luchtvaartcartoons en die werd benaderd. Ton van Andel was direct enthousiast en in 1982 verscheen “Say again” met cartoons door van Andel en korte anecdotes door Martin Leeuwis. Het boek was in de Engelse taal, de luchtvaarttaal, en bleek een enorm succes in binnen- en buitenland. Herdruk na herdruk volgde en er kwam zelfs een vervolgboek “Say no more” in 1989.
De vraag naar de boeken bleef groot, er werden nog verschillende herdrukken gedaan (het boek Say Again heeft nu de 10de druk en verkoopt nog steeds goed!) en ook bleven er nieuwe boeken verschijnen.
In de serie “Say….” zijn 8 boeken verschenen. Ze worden wereldwijd verkocht.
De titels:
“Say again”
“Say no more”
“Say when”
“Say how”
“Say coffee or tea”
“Say heading”
“Say something”
“Say chocks away”
De eerste 4 boeken zijn na meerdere herdrukken nu gecombineerd in 2 iets dikkere A5 boeken.
“Say Again and More”
“Say When and How”

Er zijn dus in totaal 6 boeken voorradig in de “Say …” serie..

Kijk op de hoofd-website: www.humor.aero voor alle verdere informatie en cartoons en pagina’s uit deze boeken.